De tekstverwerken was ooit een digitale vervanger voor de typemachine – u weet wel zo’n apparaat met hamertjes die ook nog in de knoop konden komen. Langzamerhand is de tekstverwerken verder ontwikkeld en  bevat zoveel functionaliteit dat vrijwel geen enkele gebruiker ze allemaal gebruikt. Veelal zelfs maar enkele procenten. Maar in basis is het nog steeds gericht op het maken van gedrukte documenten. Daarnaast is er wel, een weinig gebruikte, optie om een web layout te maken. In een volledig digitale wereld is gebruik van papier secundair, daarom de vraag of een tekstverwerker nog wel een toekomstvast product is? Ik vraag me ook sterk af hoe Microsoft hier over denkt gezien het belang van Office voor het bedrijf.

Nu heeft een document in de vorm van een bestand (al dan niet geschikt voor printers) een enorm groot voordeel. Het is universeel, dat wil zeggen geschikt om te versturen via e-mail, kan afgedrukt worden en opgeslagen worden in document beheersystemen.  Dit brengt echter ook een aantal grote nadelen met zich mee. Voor beveiligingsbewuste bedrijven is het een lastig te controleren middel. Documenten kunnen tenslotte eenvoudig gemaild worden of op USB stick worden gekopieerd. Daarna is niet meer te controleren wat er mee gebeurd. Daarnaast heeft het verspreiden van bestanden tot gevolg dat er veel kopieën ontstaan en is niet meer duidelijk wat actuele versies zijn en versiebeheer niet goed uitvoerbaar. Voor beide problemen zijn wel oplossingen in de vorm van DRM (Digital Rights Management) en document management systemen – maar de problemen blijven in bepaalde mate aanwezig.

Moeten we daarom niet naar andere oplossingen? Als zo langzamerhand alles continue verbonden is en Internet altijd en overal beschikbaar is, dan kunnen we de teksten en afbeeldingen uit documenten ook opslaan op centrale systemen. Bijvoorbeeld wiki achtige systemen of content management systemen. Dit heeft als voordeel dat toegangsrechten beheerd kunnen worden, wijzigingen bij de bron plaats kunnen vinden en de bron de officiële versie is en blijft.

Wat betekent dit dan voor de tekstverwerker? Systemen zoals een Wiki en Content Management Systemen beschikken vaak over een tekstverwerker. Echter vergeleken met bijvoorbeeld Word en Open Office zijn dit wel zeer primitieve hulpmiddelen. Wat ik persoonlijk vee doe is teksten met een goede tekstverwerker invoeren en daarna kopiëren naar een content management systeem.

Zou er daarom geen mooie toekomst zijn voor Office programma’s (tekstverwerker, spreadsheet, presentatie en tekenprogramma’s) gekoppeld aan Content Management systemen? Waarbij de functionaliteit dan wel veel meer is aangepast op deze systemen dan op de printer?